Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Kategorie
Close icon
Aktualności
Nauka angielskiego
Parenting
PL
PL flag icon
Mobile close icon
CTA background
Zarezerwuj najlepsze lekcje angielskiego dla Twojego dziecka
Darmowa lekcja próbna
Udostępnij
LinkedIn share icon
Pierniczki – najlepsze przepisy!
Gry i zabawy z dzieckiem
Star icon
07.12.2020
Time icon 8 min
Comment icon 0 komentarze

Pierniczki – najlepsze przepisy!

Spis treści

Magiczny, przedświąteczny czas większości z nas kojarzy się z ulubionymi tradycjami, takimi jak chociażby ubieranie choinki, wybieranie i pakowanie prezentów dla najbliższych, palenie świec adwentowych oraz… przygotowywanie pierniczków. Śmiało można powiedzieć, że bez pierniczków nie ma Świąt Bożego Narodzenia! Wszak cudowny korzenny zapach, który unosi się po domu w trakcie pieczenia pysznych pierniczków, jest nieodzownym elementem świątecznego wystroju.

W Internecie można znaleźć całą masę różnych przepisów przepisów na pierniczki. Jedne z nich są trudniejsze, inne łatwiejsze, w jednych ciasto należy uprzednio mrozić, w innych nie. Poznaj naszym zdaniem najlepsze przepisy na pierniczki i sprawdź jakich składników będziesz potrzebować do ich przygotowania. Śmiało zaangażuj pociechę do wspólnego pieczenia i razem przygotujcie najwspanialsze i najsmaczniejsze pierniczki na święta, którymi będzie zajadać się cała rodzina. Wspólne gotowanie i pieczenie to doskonały pomysł na spędzenie czasu wolnego! Tylko u nas – przepisy na pierniczki bożonarodzeniowe, które przygotujesz z pociechą w domu!

Łatwy przepis na pierniczki świąteczne

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 torebka gotowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ciepłego mleka

Przygotowanie 

  1. Mąkę przesiej na stół, wlej na nią gorący miód i wymieszaj, poprzez przecinanie nożem. Ciągle siekając, dodawaj kolejno cukier, sodę i przyprawę do piernika, a następnie masło i jedno jajko.
  2. Stopniowo wlewaj gorące mleko i w tym samym czasie zagniataj ręką ciasto, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
  3. Na stole ponownie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na średnio-gruby placek, a następnie foremkami wykrawaj pierniczki. Gotowe ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia w odstępach co 2 cm.
  4. Pierniczki upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez 10-12 minut.

 

Jesteś rodzicem i chcesz podzielić się swoim doświadczeniem?
Skontaktuj się i opowiedz nam swoją historię.

Przepis na pierniczki korzenne

Składniki

  • 125 g masła
  • 25 g smalcu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Ubij mikserem miękkie masło wraz ze smalcem i cukrem pudrem na puszystą masę przez 7 minut, po czym dodaj jajko i ubijaj jeszcze przez 3 minuty.
  2. Dodaj miód, przyprawę korzenną i cynamon, po czym całość zmiksuj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i znów zmiksuj, aż do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  3. Uformuj kulę z ciasta. W razie potrzeby możesz obtoczyć ciasto mąką, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.
  4. Gotowe ciasto podziel na 3 części. Podczas pracy z pierwszą częścią ciasta resztę trzymaj w lodówce. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  5. Podsyp stół mąką i część ciasta rozwałkuj na cienki placek. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 10 minut, a resztki ciasta z pierwszej partii połącz z ciastem na drugą partię i ponownie wycinaj ciasteczka piekąc.

Przepis na pierniczki bezglutenowe 

Składniki 

  • 200 g zmielonych migdałów
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 g miodu
  • 80 g oleju kokosowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do miski wsyp zmielone migdały, dodaj wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W rondelku rozpuść miód razem z olejem kokosowym.
  3. Mikserem przez 10 minut ucieraj żółtka.
  4. Do miski z mąką dodaj miód z olejem kokosowym, wymieszaj, po czym dodaj jogurt, żółtka i znów delikatnie wymieszaj całą masę łyżką.
  5. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką kokosową i rozwałkuj na średnio-gruby placek.
  6. Wycinaj pierniczki i układaj je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz przez 10 minut.
Rate this post

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybór redakcji
Gramatyka
Słownictwo
Edukacja dziecka
Może Ci się spodobać
Gry i zabawy z dzieckiem
Wybierz język
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Korzystając z naszej strony internetowej wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.