Scrolltop arrow icon
Left arrow icon Kategorie
Close icon
Aktualności
Nauka angielskiego
Parenting
PL
PL flag icon
Mobile close icon
CTA background
Zarezerwuj najlepsze lekcje angielskiego dla Twojego dziecka
Darmowa lekcja próbna
Udostępnij
LinkedIn share icon
Niejadek przy wigilijnym stole – jak poradzić sobie z tą sytuacją?
Zdrowie dziecka
Star icon
24.12.2020
Time icon 10 min
Comment icon 0 komentarze

Niejadek przy wigilijnym stole – jak poradzić sobie z tą sytuacją?

Spis treści

Nikt chyba nie jest w stanie wyobrazić sobie wieczerzy wigilijnej bez bogato zastawionego stołu z dwunastoma tradycyjnymi potrawami. Wszak na smak barszczu z uszkami, smażonego karpia, kapusty z grzybami i świątecznego kompotu większość z nas czeka cały rok. Niestety, mimo iż przepyszne, to menu świąteczne jest dość ciężkostrawne dla naszych żołądków, a już w szczególności dla małych brzuszków najmłodszych uczestników wigilijnej kolacji. Zdecydowana większość wigilijnych potraw nie nadaje się dla wrażliwych żołądków kilkulatków.

Do tego maluchy bardzo często marudzą przy stole, no a jak mamy do czynienia z niejadkiem, to już w ogóle klops. Na szczęście można bez większego wysiłku przygotować atrakcyjne menu świąteczne dla dzieci, które będzie zawierało bezpieczne dla dziecka zamienniki świątecznych potraw. Większość z tych wigilijnych dań dla dzieci przygotujesz w ramach przygotowywania tradycyjnych potraw dla całej rodziny, dlatego spokojnie, ze wszystkim wyrobisz się na czas! Dowiedz się jak sprytnie poradzić sobie z niejadkiem przy wigilijnym stole i jakie potrawy podać na Wigilię, aby każdy członek rodziny zajadał się nimi ze smakiem. Czytaj dalej!

Dania wigilijne NIE dla dzieci 

Potrawy wigilijne co do zasady są dość ciężkostrawne, mocno pikantne i w większości nie nadają się dla delikatnych żołądków maluchów. Zanim wszyscy wspólnie zasiądziecie do wigilijnego stołu, warto zaplanować świąteczne menu, które zadowoli zarówno młodszych jak i starszych członków rodziny.

Problem z tradycyjnymi świątecznymi daniami dla najmłodszych zaczyna się już przy karpiu. Ze względu na obecność ości jest on szalenie niebezpieczny dla dzieci, dlatego lepiej najmłodszym podać gotowany na parze filet bez ości z dorsza czy łososia lub całkowicie zrezygnować z ryby na rzecz gotowanego kurczaka czy indyka. Idąc dalej, pierogi z kapustą i grzybami są również niewskazane dla żołądków najmłodszych, ponieważ kapusta sama w sobie jest ciężkostrawna, a grzybów w ogóle nie należy podawać dzieciom. Zamiast tradycyjnych pierogów można przygotować dzieciom pierogi na słodko z białym serkiem czy z jabłkami i cynamonem. 

Sałatkę jarzynową dla dziecka przygotuj tradycyjne z marchewki, groszku, ziemniaka i jabłka, ale majonez zastąp lekkim jogurtem. Jeżeli chodzi o barszcz, to wykonany w domu na delikatnym bulionie i bez dodatku soli oraz dużej ilości przypraw, może zostać spokojnie podany już 8-miesięcznemu dziecku. W barszczyku dla najmłodszych zamiast ciężkostrawnych uszek może znaleźć się ziemniak lub makaron.

Przy wyborze menu świątecznego dla malucha, należy zawsze pamiętać o tym, aby nie podawać posiłków: mocno smażonych na dużej ilości tłuszczu, potraw wędzonych lub marynowanych, pikantnych i z natury ciężkostrawnych. Najlepszą formą przygotowywania dań świątecznych dla pociechy będzie pieczenie, gotowanie lub gotowanie na parze.

Jesteś rodzicem i chcesz podzielić się swoim doświadczeniem?
Skontaktuj się i opowiedz nam swoją historię.

Potrawy wigilijne dla dzieci – przepisy

Barszczyk czerwony

Składniki:

  • 2,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 listek laurowy
  • 2 kg małych buraków,
  • odrobina pieprzu
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę, wrzuć do niej obrane marchewki, pietruszkę, listek laurowy i pieprz. Gotuj przez 30 minut, a następnie przecedź.
  2. Umyj buraki, osusz je i zawiń w folię aluminiową. Piecz przez 1 godzinę w 200°C.
  3. Do wrzącego bulionu dodaj obrane i pokrojone w kostkę buraki. Gotuj całość przez 15 minut. Dodaj odrobinę octu balsamicznego.

Ryba po grecku w wersji light

Składniki:

  • filet z dorsza,
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera,
  • 2 cm pora
  • 2-3 krążki cebuli
  • 250 g passaty pomidorowej
  • łyżeczka dowolnego oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • odrobina soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę, pora i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Filet z dorsza ugotuj na parze. Następnie na patelnię wrzuć rybę, warzywa i passatę pomidorową. Podlej wodą i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną a ryba rozpadnie się na kawałeczki.
  3. Na koniec odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, i opcjonalnie dopraw do smaku.

Potrawy wigilijne dla dzieci, które pokocha każdy Niejadek

Jeżeli Twoje dziecko jest na co dzień Niejadkiem, to musisz włożyć nieco więcej wysiłku w stworzenie świątecznego menu dla malucha, które będzie dla niego atrakcyjne. W przypadku niejadka przy wigilijnym stole, koniecznie zadbaj o stronę wizualną podawanych potraw. Spraw, aby jedzenie było dla dziecka ciekawe i interesujące. Możesz to zrobić na przykład, poprzez ułożenie jedzenia w ciekawe kształty i konstrukcje lub podane posiłku w atrakcyjnych naczyniach.

Świąteczna focaccia  

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ciastka korzenne

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkrusz do miski, dodaj ciepłe mleko, cukier oraz połowę ilości mąki. Składniki wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Po tym czasie do miski dodaj pozostałą ilość mąki oraz sól i olej. Ciasto wyrabiaj aż wszystkie składniki się połączą, podziel je na dwie porcje i uformuj placki na papierze do pieczenia posypanym mąką.
  3. Ciastka korzenne rozkrusz do miseczki, dodaj łyżeczkę gorącej wody oraz przecier pomidorowy. Powstałym sosem wysmaruj wierzch placków i wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 20 minut.
  4. Ser zetrzyj na tarce, a pomidorki pokrój w plasterki. Na lekko zrumienioną focaccię nałóż ser oraz pomidorki i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Sprawdź także inne nasze wpisy i porady:

Rate this post

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybór redakcji
Gramatyka
Słownictwo
Edukacja dziecka
Może Ci się spodobać
Wybierz język
Down arrow icon
Russia Global English Czech Republic Italy Portugal Brazil Romania Japan South Korea Spain Chile Argentina Slovakia Turkey Poland Israel Greece Malaysia Indonesia Hungary France Germany Global العربية Norway India India-en Netherlands Sweden Denmark Finland
Cookie icon
Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Korzystając z naszej strony internetowej wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce.